Texmex tuo amerikkalaista makua suomalaiseen kotiin!

Texmex-ruoat ovat olleet suomalaisten perheiden ja nuorten suosiossa jo useita vuosikymmeniä. Se on mieluista pikaruokaa, joka sisältää niin tuoreita vihanneksia, jauhelihaa ja maukkaita lisukkeita, kuten avokadoa ja salsaa. Kaupoista ympäri Suomen löytyy valmiita taco-paketteja, tortilloja, nachoja sekä muita texmex-ruokiin vaadittavia aineksia. 

Maailmalla texmex on pysynyt suosionsa huipulla jopa pidempään kuin Suomessa. Se on jopa joidenkin arvostettujen syöntikilpailujen aiheena, joten jos rakastat veikkaamista, voit lyödä vetoa kyseisten kilpailujen voittajista. Sen mahdollistavat vedonlyöntisivustot löytyvät suoraan täältä

Mistä texmex on lähtöisin?

Kyseessä on yhdysvaltalainen ruokakulttuuri, joka on alkuperäisin saanut vaikutteita meksikolaisista ruoista. Nimeä texmex käytettiin ensin Texasista Meksikoon valmistetusta junareitistä, joka näki päivänvalon vuonna 1877. 

Texas olikin ensimmäinen paikka, jossa espanjalaisten siirtolaisten ansiosta ensimmäisiä fuusiokeittiönä pidettäviä texmex-ruokia alettiin valmistamaan 1900-luvun vaihteessa. Vuosisadan aikana se levittäytyi ympäri Yhdysvaltoja ketjuravintoloiden avulla ja samalla myös sen suosio levisi maailmalle.

Suomeen se rantautui varsinkin 90-luvun aikana, eikä sen suosio ole laskenut vuosien saatossa. Suomalaiset ovat lisäksi keksineet omia versioitaan tutuista texmex-ruoista, ja sekoittaneet mukaan suomalaisia ainesosia. 

Tunnettuja texmex-ruokia Suomessa

Texmex-ruokina etenkin tacot, tortillat, nachot, salsat, burritot ja fajitat ovat vallanneet suomalaisten sydämen. Varsinkin tortillalettujen väliin on voitu laittaa lähes mitä vain kaapista sillä hetkellä löytyy. Perinteisten maissi- ja vehnätortillojen lisäksi Suomesta löytyy tänä päivänä myös riisi- ja kanatortilloja, joka on tehnyt texmexistä jokaiselle ruokavaliolle sopivan.

Suomalaiset ovat itse keksineet esimerkiksi tacopiirakan, joka tunnetaan maailmalla enemmänkin tacopizzana. Piirakan pohjana käytetään kuitenkin suomalaisista suolaisista piirakoista tuttua piirakkataikinaa, ja sen päälle voidaan lisätä tacomaustettua jauhelihaa, salsaa, tomaattikastiketta ja juustoa. 

Lisäksi jauhelihan sijaan suomalaisten texmex-ruoissa voidaan käyttää nyhtökauraa, soijarouhetta tai jopa härkistä. Se on hyvin yleinen pääruoka, ja valmistuksessa menee yleensä vain hetki. Sitä pidetään myös erittäin terveellisenä ruokana, koska kaikenlaiset texmex-annokset syödään runsaan vihersalaatin ja tuoreiden lisäkkeiden kera.

Pehmeiden tortillojen tai kovien taco-kuorien väliin voidaan sujauttaa muun muassa sipulia, avokadon siivuja, tulisia chilejä, vihreää salaattia ja haluamaansa juustoa. Tortilloista voidaan tehdä myös makeita lisäämällä väliin suklaalevitettä, hilloa tai mitä tahansa muuta lämpöä kestävää täytettä ja lämmittämällä niitä hetken joko pannulla tai uunissa. 

Texmex sopii yhteisiin ruokahetkiin

Texmex ei ole pelkästään innostanut perheitä, vaan sitä löytyy jo säännöllisesti koulujen ruokalistoilta ja se on erinomainen valinta illanistujaisiin kavereiden kanssa. Kyseessä on helposti naposteltava, terveellinen, edullinen ja helposti valmistettava ruokalaji, josta kaikki tykkäävät. Lisäksi jokainen voi muunnella sitä omien mieltymystensä mukaan.

Seuraavan kerran kun kutsut kaverit kylään katsomaan vaikka urheilu-ottelua tai leffaa, tee sen viereen houkutteleva texmex-pöytä tortilloineen ja tacoineen. Anna kaikkien muodostaa oma annoksensa ja varaa vielä myöhemmäksi nacholastuja ja salsaa dippaukseen. Texmexin vierelle kelpaa tietenkin parhaiten olut, kuten meksikolainen cerveza.